Mesić: Objasnio sam mu da će rat u Sloveniji biti kratak,u Hrvatskoj krvav, u BiH brutalan, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi


Daj, reci mu da se Jugoslavija bez novog političkog dogovora ne može održati, a do dogovora ne može doći jer ga Milošević ne želi, istaknuo je Mesić

 

Na pitanje Slobodne Evrope šta je zaista rekao američki državni dekretar Džejms Bejker u Beogradu, nekoliko dana uoči proglašenja nezavisnosti Slovenije, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske je odgovorio da su svakako bili za to da se održi Jugoslavija u modelu u kome se možemo dogovoriti, ali se nisu mogli dogovoriti.

– Razgovarao sam sa svojim prijateljem iz Slovenije doktorom Božom Dimnikom, koji je bio u prijateljskim odnosima sa Genšerom, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Njemačke. Kazao sam Dimniku: “Daj, reci mu da se Jugoslavija bez novog političkog dogovora ne može održati, a do dogovora ne može doći jer ga Milošević ne želi. Ja bih mu objasno kad bi se ja našao s njim”. On mi je rekao da me Genšer poziva, pa sam kao predsjednik Predsjedništva otišao inkognito, preko Slovenije – jedino je znao Janez Drnovšek. Ja sam mu objasnio da će rat u Sloveniji biti kratak, da će biti krvav u Hrvatskoj, da će biti brutalan u Bosni i Hercegovini, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi, kazao je Mesić.

Dodaje da ga je Genšer nakon toga malo gledao, pa je na njemačkom pitao Božu Dimnika: “Jel se on to šali ili stvarno misli tako.” Dimnik mu je odgovorio: “Je, on to stvarno misli”.

– Umjesto 15 minuta, koliko smo trebali biti, ostali smo četiri sata i ja sam mu objasnio da je sada jedini izlaz da konstitutivni elementi Federacije proglase samostalnost, prije svega, Slovenija i Hrvatska, istaknuo je Mesić.

Oglasi