RADOSAVLJEVIĆ: UGLED KOJI JE IMALA JUGOSLAVIJA VIŠE SE NEĆE PONOVITI


“hiljadugodišnja istorija ropstva na ovim prostorima prekinuta je stvaranjem druge Jugoslavije”

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine (SAV) Duško Radosavljević izjavio je da je, za razliku od Srbije, Evropa ponosna na svoju antifašističku tradiciju.

“Ne pristajemo na revidiranje prošlosti i naknadnu političku pamet, što je dominantno u Srbiji kada je odnos prema Drugom svetskom ratu u pitanju”, rekao je Radosavljević na tribini SAV-a u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, povodom 29. novembra, koji se u bivšoj Jugoslaviji obeležavao kao Dan Republike.

On je upitao zbog čega se ne obeležava Dan Republike, pošto je Srbija po Ustavu “tobož” republika.

“Ali, možda je i bolje da se ne obeležava, jer bi verovatno za taj dan odabrali prestolonaslednikov rođendan”, kazao je Radosavljević.

Dodao je da se plaši da ugled koji je u međunarodnoj zajednici imala druga SFRJ više nikada neće biti dostignut.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je „hiljadugodišnja istorija ropstva“ na ovim prostorima prekinuta stvaranjem druge Jugoslavije.

„Sve pre i sve posle Jugoslavije bilo je neuporedivo lošije. I zbog toga se političke i intelektualne elite toliko trude da do krajnjih granica demonizuju jugoslovensku državu“, kazao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, kao i Evropska unija, i Jugoslavija je bila mirovni projekat. „I pre i posle toga ovi narodi su se hvatali kame i noža“, ocenio je Bešlin.

Dodao je da je ideja bratstva i jedinstva u SFRJ bila duboko prosvetiteljska i zasnovana na tradiciji Francuske revolucije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*