Sa popularnim fićom nižu uspjehe na auto relijima: Nikad nas nije iznevjerio ili ostavio na putu


Klub trenutno broji tek četiri člana. Muaz i Emrah ŠošoAmer Popović i Nedim Pinjo ne dozvoljavaju da ovaj sport padne u zaborav u Goraždu.

Iza ovog malog sportskog kolektiva brojni su pehari i medalje. Sa svojim prepoznatljivim fićom koja je posebna atrakcija, Muaz Šošo član je ovog kluba od 1999. godine. Ponosno ističe da je čuva „kao oči u glavi“ i da je popularni fićo, kao član porodice.

– Uskoro će fićo proslaviti petu deceniju života ali nikad nas nije iznevjerio ili ostavio na putu. U današnje vrijeme ga je malo teško održavati jer se dijelovi već dugo ne proizvode i vrlo je teško doći do njih, ali snalazimo se preko prijatelja – kaže Muaz.

Dodaje da je fićo izdržljiv automobil, što se pokazalo i učešćem na raznim utrkama

– Zadnjih pet godina redovno učestvujem na auto – reliju Sutjeska gdje stvarno postižemo zapažene rezultate. Tako sam 2016. godine bio drugi u klasi turist, moj prijatelj Amer je bio četvrti u toj klasi, a zajedno smo osvojili treće mjesto ekipno u konkurenciji 15 do 16 ekipa. Prošle godine smo bili četvrti od 20 ekipa, tako da uvijek napravimo neki rezultat i nikad se ne vratimo bez nekog pehara, medalje – ističe Šošo koji je ljubav prema ovom sportu prenio i na sina Emraha.

Dodaje da uprkos modernim i luksuznijim automobilima, fićo predstavlja atrakciju gdje god se pojavi.

– Veliki je uspjeh na auto-relijima ostvariti dobar rezultat među profesionalcima, a fićo nekako uvijek privuče pažnju. Svi se žele slikati jer mnogo ljudi za ovaj automobil vežu lijepe uspomene jer je popularna Zastava 750 nekada bila jedna od najprisutnijih na cestama bivše Jugoslavije – dodaje Šošo.

Amer Popović priključio se Auto-moto klubu Goražde 2004. godine a ponajbolji rezultati bavljenja auto utrkama došli su ove godine na auto reliju Sutjeska gdje je Amer u klasi „turist“ osvojio prvo mjesto, dok je Emrah Šošo u klasi „sprint“ sa fićom bio treći.

– Reli se vozio dva dana i tu morate polagati testove i do samog Tjentišta vožnjom prilagoditi brzinu da ne prelazite 60 kmh a onda slijedi poligon. Ipak, ako ne položite testove vožnja ne znači ništa – pojašnjava Popović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*