Služenje vojnog roka u JNA: Odlazili kao mladići, vraćali se kao odrasli ljudi (FOTO)
U neka ljepša vremena, odlazak na služenje vojnog roka je bila posebna čast i obaveza. Odlazili su golobradi mladići, a vraćali su se muškarci, spremni da “počnu sa životom”, zaposle se i zasnuju porodicu.
jna1

“Kako je bilo nekad”, mnogi će reći prisjećajući se detalja iz vremena bratstva i jedinstva. Danas toga nema, postoje uspomene, ali i njih sve manje. Generacije se mijenjaju, a dobrih osobina bivše države sjećaju se još samo rijetki. U početku je vojni rok u JNA trajao dvije, tri ili četiri godine (u Ratnoj mornarici), takvo je stanje vrijedilo do 1952. godine, kasnije je trajao dvije godine, a u određenim rodovima tri godine. Osobe sa završenom srednjom ili njome izjednačenom školom, te višim obrazovanjem, imale su pravo vojni rok obavljati tokom jedne godine.

Vremena su se promijenila, mnogo štošta bilo je nekad, a danas više ne. Tako je i sa obavezom služenja vojnog roka. Bila je to posebna obaveza, zvali su je i svečanom obavezom, a izbjeći je nisu mogli (premda su ponekad htjeli) ni oni koji su svojevremeno bili širom zemlje prepoznatljiva lica: glumci, muzičari i ostale javne ličnosti.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*