Jugoplastika sandale, bez njih se nije moglo na more


Sjećate li se ovih sandala? Bez njih se nije moglo na more, a ko je imao prozirne, bio je vladar plaže.

♥ Jugoplastika je bio jugoslovenski gigant koji je zapošljavao 13 hiljada radnika, proizvodio preko 3.200 različitih proizvoda, a prihod mu je bio 350 miliona dolara godišnje.

Pola dana se kupaš, a pola dana gledaš da ih ko ne odnese. Sva djeca na plaži su ih nosila, pa su se lako mogle zamijeniti sa tuđim. A ako kojim slučajem nabaviš one providne, tvojoj sreći nema kraja.

Jugoplastika je stvorena je 23. studenog 1952. godine razdvajanjem tvornice obuće, galanterije, tvrde prerade i ambalaže od tvornice plastičnih masa Jugovinil.

Tvornica je započela s nekoliko stotina radnika na više lokacija u Splitu. Sve su ove tvornice kasnije bile konsolidirane u jedan veliki kampus u Brodaricama krajem 1958. godine.

Od tada pa do početka 90-ih i pretvorbe gospodarstva na hrvatski način, priča o „Jugoplastici“ bila je samo priča o uspjehu. Pogone nije imala samo u Splitu. Oni su bili dislocirani po cijeloj Dalmaciji, čime je „Jugoplastika“, bila tvorcem jedinstvene gospodarske politike razvoja Dalmacije po načelu tzv. obalnoga gospodarstva.

Proizvodili su i odjeću i to u kooperaciji s vodećim europskim brendovima sportske odjeće, njemačkim divovima „Salamanderom“ i „Adidasom“, te francuskim „Rondinoom“, koji je nosio titulu “europskog kralja kućnih papuča”. 4,5 milijuna sportskih torbi su godišnje proizvodili za Adidas.

Proizvodili su i dijelove za kragujevačku tvornicu automobila Zastavu, za francuske Citroen i Renault, njemački Volkswagen, rusku Ladu, rumunjsku Daciju, talijanski Fiat.

„Jugoplastika“ je 1990.imala prihod, od 350 miliona dolara.

Oglasi