Ćerka vojnika JNA čija rečenica je ušla u istoriju: Ne delimo ljude po tome u kojeg boga veruju


– Svi pričaju kako mi je otac bio divan, želeo je sa svima da se druži i nikada se ni sa kim nije posvađao, započinje priču za „Blic” Esmeralda Kaletović (23), ćerka Bahrudina Kaletovića, vojnika JNA koji je pre 25 godina u jednoj rečenici obesmislio rat u bivšoj Jugoslaviji.
Esmeralda nije bila ni rođena kada joj je otac kao devetnaestogodišnji vojnik iz Tuzle prvog dana rata u Sloveniji izgovorio istorijsku rečenicu u razgovoru sa reporterom tadašnje televizije “Jutel” Ivicom Puljićem: „Oni kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo.”

Crni datumi za Kaletoviće
Bahrudin je poginuo 18. juna 1998. godine, a tačno godinu dana kasnije život je izgubio u saobraćajnoj nesreći i njegov drug iz benda Aladin.
Na Bahrudinov rođendan, 28. januara 2013. godine, umro je njegov otac.
Nažalost, sudbina je htela da Esmeralda nikada u potpunosti ne upozna oca.
– Imala sam svega pet godina kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći, tako da se malo toga sećam. Ono što znam o njemu čula sam od porodice i iz priča njegovih prijatelja.
– Od malih nogu voleo je gitaru, pa se time i profesionalno bavio. Imao je svoj bend i svirao je često u Hrvatskoj – priča Esmeralda, koja se sa bratom Damirom i majkom Aidom pre 10 godina preselila u Beč, gde radi kao medicinska sestra.
Pre 25 godina nastao je čuveni snimak koji opisuje besmisao rata: Oni su se otcijepili, ali on nas još spaja
Kako kaže, zajedno sa bratom deli očeve stavove i razmišljanja.
– Otac mi je bio jako komunikativan i liberalan, a takvi smo i brat i ja. Mama nas je tako odgajala. Da ljude gledamo kao ljude, bez obzira na to odakle su, koje im je boje koža, u kog boga veruju ili kakav im je socijalni status – kaže Esmeralda.

Izvor : http://www.blic.rs/

Oglasi